Copyright?

Posted: Wednesday, November 18, 2009 by WZWY in Labels:
0


Selepas membeli keperluan anak di sebuah pasaraya, seperti biasa tidak lengkap sebelum pulang singgah sekejap terlebih dahulu di kedai buku MPH yang berada dalam pasaraya tersebut.


Buku Karya Kita Hak Kita hasil tulisan novelis tersohor Puan Nisah Haron menarik perhatian saya dan membelinya. Insya-Allah pada 2 Jan 2010 saya akan mengikuti bengkel penulisan beliau dan telah mendaftarkan diri. Walaupun ia diterbitkan pada tahun lepas, saya tidak perasan ia sudah agak lama berada di pasaran. Mungkin saya ketinggalan komuter, tetapi bersyukur kerana menemui dan membelinya.


Memang diakui banyak perkara berkaitan hak cipta yang saya tidak ketahui dan rasanya ia juga dialami oleh kebanyakan penulis (pada pandangan peribadi). Antara perkara yang didedahkan dalam buku beliau ialah hak cipta, kualiti karya dan logo, membuktikan hak cipta sendiri, kontrak penulisan dan royalti, kes-kes pelanggaran hak cipta, karya diciplak, hak cipta karya di internet, karya terbitan bertindan dan banyak lagi yang sudah pasti perlu dimiliki dan diketahui oleh sesiapa yang berminat menceburkan diri dalam dunia penulisan.

Contoh ujian pengetahuan tentang hak cipta :


Berapa lamakah tempoh Hak Cipta seseorang penulis?


Jawapan : Menurut Seksyen 17(1) akta ini, hak cipta karya sastera, muzik atau seni (selain daripada fotograf) wujud semasa hayat pencipta dan lima puluh tahun selepas kematiannya.


Bolehkah karya yang diterbitkan di majalah atau akhbar disiarkan semula di internet?


Jawapan : Penulis yang menghantar karyanya untuk diterbitkan di majalah atau akhbar, harus menunggu sekurang-kurangnya sebulan sebelum menerbitkan karyanya diweblog atau pun mana-mana laman web.


Apakah perbezaan pembayaran royalti dan honorarium?


Jawapan : Royalti dibayar berkali-kali bergantung jumlah jualan dan honorarium pula ialah bayaran dilakukan sekali sahaja iaitu ketika karya tersiar.


" Dunia adalah sebuah buku, orang yang tidak pernah
melakukan perjalanan, hanya
membaca satu halaman."
St.Augustine


Sila dapatkan Buku Karya Kita Hak Kita di pasaran.


 

0 Komentar: