Hanya Doa?

Posted: Wednesday, July 21, 2010 by WZWY in Labels:
0

Allah berfirman di dalam Surah al-Mukmin, ayat 60 bermaksud :" Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku[1326] akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina."

[1326]. Yang dimaksud dengan menyembah-Ku di sini ialah berdoa kepada-Ku.

"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi-Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran." (Q.s. al-Baqarah: 186).

"Bagaimana kita mahu mencari idea?" Soal Saudara Ramlee Awang Murshid kepada para peserta Bengkel Motivasi Menulis Novel yang diadakan baru-baru ini. Saya merupakan salah seorang peserta menjawab, " pengalaman hidup."

"Betul, tapi ia di peringkat kedua." beritahu Saudara Ramlee.

" Buat sisnopsis," jawab salah seorang peserta.

"Betul, tapi ia di peringkat kedua."

"Membaca," jawab salah seorang peserta lagi.

"Betul, tapi ia di peringkat kedua." Saudara Ramlee mengulangi jawapan yang sama.

Saudara Ramlee memberi sedikit petunjuk tentang akal yang dianugerahkan kepada setiap manusia.

Saya cuba menjawab lagi, "Allah."

Saudara Ramlee membalas,"Ya, Allah yang memberikan ilham atau idea kepada kita."

"Jika alam ini milik Allah, kita milik Allah, idea ini milik Allah, jadi kenapa kita tidak minta kepada-Nya?" Semua peserta mengangguk faham.

"Setiap kali selepas solat kita pohon pada-Nya. Sujud pada-Nya dan memohon agar dipermudahkan segala urusan kita." Di antara kata-kata  beliau yang boleh saya ingat.

"Jadi, inilah rahsia kejayaan novel-novel seperti Mandatori, Bagai Puteri, Hatiku Di Harajuku dan lain-lain.Hmmm...hebat, itulah ILHAM dari Allah untuk sesiapa yang memohon." 

***
Setiap daripada kita sudah banyak kali diberitahu atau terbaca atau terlihat kalimah " Doa itu senjata mukmin." Tapi berapa ramai yang mempraktikkannya di dalam kehidupan seharian.

"Itulah kesan apabila jarang-jarang berjumpa Allah."

"Maksud tuan?"

"Jarang solat atau tidak solat atau pun solat di dalam keadaan tidak bersedia."

"Islam mendidik kita sejak dari bangun tidur hingga masuk waktu tidur dengan doa."

"Betul."

"Ada juga yang berdoa tetapi tidak tahu apa yang mereka lakukan. Tanpa disengajakan mereka lupa kekuatan doa yang sesungguhnya merupakan Senjata Rahsia para Nabi dan ibadah tertinggi yang paling dicintai Allah."

"Jadi apa perlu kita buat?"

"Sentiasa berdoa dan memohon keredhaan-Nya pada setiap masa."

"Contoh?"

"Apa jua yang kita lakukan pada setiap hari secara rutin atau tidak, kita mulakan dengan basmalah dan berdoa. Contohnya sebelum hidupkan enjin motor atau kereta baca doa naik kenderaan, semoga Allah bagi keselamatan dan ketenangan di jalan raya. Tidaklah kita asyik 'tension' apabila tersangkut dengan kesesakan trafik."

"Lagi?"

"Tak faham lagi?"

Tersenyum sinis.

"Mahu dengar satu kisah?"

"Alhamdulillah, silakan."

"Pada suatu ketika tentera Islam yang diketuai Khalid Al-Walid di dalam situasi perit kehausan apabila punca air telah dikuasai oleh tentera Parsi. Mereka sengaja membiarkan tentera Islam kehausan tanpa melancarkan apa-apa serangan.Tiba-tiba Ibnu Abas mencadangkan agar mereka memohon kepada Allah SWT dan dipersetujui oleh Khalid Al-Walid. Mereka pun sama-sama solat hajat dan berdoa supaya diturunkan hujan. Ibnu Abas berdoa : Wahai Tuhan yang Maha Pemurah, turunkanlah hujan kerana kami perlukan air. Kamulah Yang Maha Kuasa dan kepada-Mu juga tempat kami meminta pertolongan. Doa Ibnu Abas telah diaminkan oleh 20,000 orang tentera Islam. Tidak lama kemudian, awan mendung berarak di dada langit. Cuaca yang panas tiba-tiba menjadi redup. Kemudian hujan turun dengan lebatnya dan menggembirakan seluruh tentera Islam."

"Subhanallah."

"Contoh lain yang paling dekat ialah semasa hantar anak sekolah diringilah mereka dengan doa agar mereka dipemudahkan untuk belajar dan diberi keselamatan ke atas mereka."

"Masalahnya tidak hafal doa,"

"Hafal doa?"

Angguk.

"Berdoa bererti kita ingin mencurahkan fikiran dan perasaan kita tentang kehidupan ini kepada-Nya. Walau di dalam apa jua bahasa. Inti doa ialah kita ingin berhubungan dengan Allah SWT."
"Saya faham."

"Lambat atau cepat permohonan kita, hanya Allah Maha Mengetahui yang terbaik buat kita."

"Doa juga harus sejalan dengan keperluan kita dan bukannya untuk memuaskan hawa nafsu sahaja."

Kita mulakan sekarang. Berdoalah pada Yang Maha Esa.

Insya-Allah. Diperkenankan. 

Amin!

0 Komentar: